mariskanagelkerke.reismee.nl

Colombo, dambulla, sigiriya, kandy, ella

Op 24 januari vlogen we om half 12 met Mihin Lanka vanaf Madurai in India naar Colombo in Sri Lanka! De controle op het vliegveld was wel heel streng. Zonder het aantonen van je ticket kon je de vertrekhal niet in en toen onze grote tassen door de scan gingen voordat die ingecheckt konden worden stond ik er toch wel van te kijken dat ze mijn aansteker zagen zitten. Normaal kijken ze toch maar met 1 oog naar dat schermpje?? Hoe diep hij ook in mijn tas zat, hij moest eruit en ingeleverd worden. De vlucht duurde maar 40 minuten dus net nadat we ons pakje sap en de pinda’s naar binnen gewerkt hadden stonden we alweer aan de grond. Na de lokale roepies gepind te hebben namen we een bus vanaf het vliegveld naar colombo die er een uurtje over deed. We hadden al opgezocht naar welk hotel we wilden maar ze hebben allemaal de prijzen verdriedubbeld. Het was dus zoeken naar een goedkoop hotel maar na een onbenullig ritje in de tuk-tuk, opzoek naar iets goedkopers, stonden we even later toch weer bij het eerste hotel op de stoep. We zijn zo gewend aan de goedkope prijzen in India... We hebben gegeten bij de kfc en een klein rondje door Fort Colombo gelopen. Onderweg werden we aangesproken door een man die zei dat we naar een tempel moesten omdat daar een festival aan de gang was. Wij werden nieuwsgierig en wilden wel gaan. Hij hield een tuk-tuk voor ons aan en sprong er zelf ook nog last minute in. Vreemd maar ok! Er waren blijkbaar olifanten bij die tempel dus ik zag het al helemaal zitten. Komen we daar aan, zijn er echt maar een aantal mensen te bekennen en we voelden ons niet op ons gemak tussen die biddende hindu’s. Ook stond er maar 1 olifant, helemaal verscholen waar niemand hem kon zien. Toen we weg wilden gaan kwam een monnik vragen waarom we al weggingen en of we de kleinste buddha ter wereld al wel hadden gezien. En mini dat hij was, uiteraard van goud, te bewonderen in een glazen dingetje met vergrootglas. Met dezelfde tuk-tuk hebben we ons af laten zetten aan de boulevard en wilde hij dat we 700 roepies betaalden. Ik heb ze 300 in de hand geduwd en zijn weggelopen, stelletje afzetters! Het was druk op de boulevard omdat het weekend was en veel mensen komen hier dan om te chillen. Leuk om te zien, zeker met al die gezelligheid van de eetkraampjes er ronddom.

De volgende dag gingen we alweer door omdat we toch nog terugkomen in Colombo. Op naar Dambulla, een stoffig stadje, waar we met de lokale bus 5 uurtjes over gedaan hebben. Verrassend genoeg is deze bus geen enkele keer gestopt voor een eet of plas pauze en kwamen er ook niet al teveel verkopers de bus in. Onderweg konden we goed zien hoe groen dit eiland is wat we ook al vanuit de lucht hadden gezien. Zoveel palmbomen! Ook is er in de mensen ook gelijk een groot verschil te zien. Er zijn maar weinig vrouwen gekleed in sari’s en degene die ze dragen hebben ze op een andere manier aan dan de Indiers. Mensen kleden zich redelijk modern. Ook is het verkeer min of meer geregeld en hebben ze stoepen en zebrapaden!

Regen, regen, regen. We wilden al op tijd naar de cave temples maar zijn na het ontbijt toch nog even terug onder de dekens gekropen. Maar het bleef miezeren dus besloten we toch nog maar te gaan. Bij de ingang staat een gouden tempel met een zittende gouden buddha van 30 meter. De klim naar de grotten was kort, maar steil. Bovenop had je een mooi uitzicht, al was het vandaag niet de beste dag.... De cave tempels zijn uitgehakt uit een gigantische granieten berg. Er zijn 5 grotten te vinden waar allemaal buddha’s in staan en met verschillende muurschilderingen. Aangezien er in Dambulla voor de rest niks te beleven valt, zijn we die middag doorgegaan naar Sigiriya wat weer een heerlijk ritje was van 40 minuten in een lokale bus die om de minuut stopt, totaal geen haast leek te hebben aangezien de chauffeur de 3e versnelling niet kon vinden en dat het hele gangpad ook nog eens volstaat met mensen zodat er een stinkende man met zijn dikke buik iedere keer tegen je aanduwd...

Sigiriya bestaat min of meer maar uit 1 straat waar een aantal restaurantjes en hotels te vinden is. We kwamen terecht op een leuk plekje met prima kamer. Vandaag gingen we Sigiriya Rock oftewel Lions Rock beklimmen die maar op een steenworp afstand lag. Deze rots is bepalend voor het landschap. Hierbovenop lag vroeger een koninkrijk met beneden verschillende tuinen waardoor je het betrad. Vlak voordat je het bovenste plateau bereikt kom je aan bij “the lion platform”, waar 2 gigantische leeuwenpoten uit de rots gegraveerd zijn. Hier moesten we wachten omdat er een wespen aanval was op het bovenste plateau. Dit komt blijkbaar heel vaak voor en daar hebben ze ook speciale schuilgebouwtjes voor gemaakt. Militairen kwamen naar boven om te proberen de aanval te laten stoppen aangezien er nog heel veel mensen boven waren die aangevallen werden. Tegen sommige werd gezegd dat er niemand meer naar boven mocht maar na een uurtje wachten mochten we toch doorlopen. We zagen een aantal dode wespen maar boven zagen we er helemaal geen. En wat een uitzicht had je op de top! Van het vroegere koninkrijk viel niks meer te maken maar wat hebben we genoten van de omgeving rondom.

28 en 29 januari waren we in Kandy. Dit is de 2 na grootste stad van Sri Lanka. Vanaf Sigiriya hadden we al om half 7 de bus genomen. Dit was de enige die rechtstreeks ging. Aangekomen in Kandy hebben we eerst een treinrit geboekt die we heel graag willen doen. De treinen op de gunstige tijden zaten vol dus we hebben weer een geweldig ticket geboekt. Tijdens het zoeken voor een verblijfplekje werden we aangesproken door een man die nog wel een kamer vrij had bij hem thuis. Bovenop een steil heuveltje maar wel heerlijk rustig. Zijn vrouw en kinderen waren ook super aardig en we werden gelijk verwelkomd met een kopje thee. We zijn een aantal keer langs het meer gelopen, hebben tempels bezocht en zijn we naar een uitkijkpunt geweest. De grootste “attractie” in deze stad is de “temple of the tooth” waar de tand van buddha ligt. De entree is alleen vreselijk hoog en je kan de tand niet eens zien.... Eigenlijk vond ik Kandy niet zo een leuke stad en was ik blij dat we de 30e weer door gingen.

En dat was een vroegertje, want om half 3 s nachts ging de wekker. Door de meneer van ons guesthouse werden we naar het treinstation gebracht. Half 4 vertrok de trein naar Ella. We hadden de observation class geboekt. Dit is de laatste wagon waarbij je achteruit rijd en dus aan de voorkant ook ramen hebt. Maar hier heb je dus alleen iets aan als je op de voorste stoelen zit. Het ritje duurde 10 uur en de eerste aantal uren zaten we maar met 4 personen in onze wagon. We hebben dus nog even kunnen slapen en toen het licht werd konden we van links naar rechts gaan verzitten om zo prachtige fotos te maken. Achteraf dus maar goed dat we deze trein hadden gekozen want dit was echt ideaal. En wat een super mooie rit zeg. Over bergkammen, door theeplantages, langs watervallen en over bruggetjes. Echt de moeite waard!

De eerste volle dag in Ella en wat een stralend weer vandaag. Tijdens het ontbijt besloot Mirte om een theeplantage te bezoeken en ik ging alvast beginnen aan de klim naar Ella Rock. We zouden elkaar later vandaag weer treffen. De eerste 1,5 tot 2 kilometer lopen was over het treinspoor. De borden zeggen dat het niet mag maar iedereen doet het en niemand die er iets van zegt. Geweldig om zomaar over een treinspoor te kunnen wandelen. Op het spoor ontmoete ik Patricia, een spaans meisje met wie ik verder naar boven ben geklommen. Onderweg kwamen we langs een huisje waar we werden uitgenodigd voor een kopje thee met zoete kokosballen erbij. De klim naar boven was heerlijk, langs kleine huisje, door theeplantages om vervolgens het laatste deel af te leggen door het bos. Dit was wel even pittig, vooral door de hitte en de steile klim. En dan kom je op de top, wow! Wat een uitzicht weer zeg, echt prachtig. Hier hebben we een tijdje gezeten, gewoon genietend. Vervolgens hebben we dezelfde weg weer terug gelopen. Onderweg kwamen we langs een wel heel schattig bamboo tentje waar we hebben geluncht. Toen door gelopen naar de “9 arches bridge” de bekende brug met zijn 9 bogen. Via een shortcut weer terug gelopen naar het centrum waar we s avonds lekker gegeten hebben.

Vandaag gingen we weer een stuk wandelen. Nu op naar little adams peak, een berg tegenover Ella Rock. Deze wandeling was een stukje aangenamer en makkelijker. Sta er nog steeds van te kijken hoe prachtig de omgeving hier is. Al snel stonden we bovenaan de top vanwaar je een mooi uitzicht had over de berg die we gisteren beklommen hebben. We konden over de top van de berg nog een stukje doorlopen en aan het eind hebben we gekke fotos gemaakt. We ontmoeten Marion, een nederlands meisje. Met z’n 3en zijn we nog een keer naar de 9 bogen brug gelopen omdat hun daar nog niet geweest waren en het lopen ernaartoe was totaal geen straf. Late lunch gehad en toen is Marion doorgegaan. Wij hebben nog gechilld in ons guesthouse.

We zitten nu aan de kust maar gisteren hadden we alleen maar regen. Nu ik aan het schrijven ben komt het zonnetje door dus ik ga snel mijn bikini aandoen en een ochtendduik nemen in de zee! Tot de volgende update!!

wim en jeannie

wow weer vel mee gemaakt maris.en dat je en aansteker moest inleveren,was wel erg streng he.zal zeker wel ooi zijn geweest boven op de top van de berg.maar wel jammer dat je de verwachte oliefanten er niet waren.en wat een aardige man dat hij jullie en kamer aanbood en een leuk ontvangst kreeg.nou meid nog ff en dan ben je weer thuis.geniet er nog even van dikke knuffel tot gauw xx

mams

Haha wat een verhaal weer ! Zo zie je maar weer dat ze niet liggen te slapen op een vliegveld, knap toch dat ze dan gewoon een aansteker kunnen zien zitten toch? En dat dat mannetje dat mee ging naar dat zogenaamde festival! Maar je moet maar zo denken ...maar goed dat jullie zijn meegegaan want anders hadden jullie wel de kleinste Boeddha van de wereld gemist ! Wat leuk ook slapen bij de locals, geweldig ! Wat zijn ze ook aardig om gewoon te vragen of jullie thee komen drinken. Nou inmiddels heerlijk uitrusten aan de mooie stranden. Lekker hoor meiden, jullie hebben het verdiend!! Liefs van ons XXX

Monique, Willem en de kids

hoi Mariska,
Mooie verhalen en voor ons herkenbaar. Het is er echt heel mooi hè, maar jammer dat t zo nat en vochtig is. Dat belemmert het prachtige uitzicht wellicht!?
Geniet nog van jullie mooie reis en hopelijk de komende dagen heel veel ????????, knuffel xx

Monique, Willem en de kids

Die??? Waren zonnetjes!!!

Yara

Haha herkenbaar over die aansteker! Ik ben er ook behoorlijk wat kwijt geraakt daar... Achja! Vond je ook niet dat een luchthaven in India 20 jaar terug gaat in de tijd? Zo super onlogisch en ondoordacht allemaal. Typisch India. Haha ben je India veilig uit, wordt je in Sri Lanka 'opgelicht', wie had dat gedacht! Nu heb je in ieder geval de kleinste Boeddha gezien! En gelukkig was je zo slim om hem minder dan de helft te geven. Super leuk bij mensen thuis geslapen. Hadden hun daar echt een kamer voor, voor toeristen of was het eenmalig? Inmiddels nog maar een weekje... Geniet lekker van het zonnetje op strand (ik hoop dat de regen weg blijft) en tot heel snel. Xxx

Mies

Nou zeg wees maar blij dat jullie nog beneden stonden tijdens die wespen aanval.. moet r niet aan denken, prikken je helemaal lek haha. Jammer dat t weer op Sri Lanka niet al te best is, hoop voor jullie dat het nog opknapt! Kunnen jullie de laatste week nog lekker werken aan n bruin kleurtje ;) Geniet ervan, en het is alweer tijd om te zeggen: Tot volgende week!! :)

Dikke kus xxxxxx