Darjeeling, kolkatta, bangelore, hampi
Hier de nieuwe verhalen over india!!
4 januari hebben we nepal weer verlaten voor india. Vanaf ilam hadden we geen andere keuze als een jeep te pakken richting een plaatsje vlakbij de grens. Vanaf daar moesten we nog een kwartiertje met de bus naar kakarbitta. Toen we rond 11 uur bij het immigratiekantoor waren, was er natuurlijk weer eens geen dienstdoende aanwezig. Hij was even op zijn gemakje gaan ontbijten. Na uitgestempeld te zijn was het een kilometer lopen naar de indische kant. Bij het immigratiekantoor daar kwam weer heel de check van paspoort, visum en irisscan. Na geld te hebben gewisseld werden we al snel op een bus geduwd richting siliguri. Het busje zat weer heerlijk vol gepropt en de beenruimte was weer eens voor lilliputters. We zaten achterin de bus en voordat we er eenmaal uit waren lagen onze tassen al midden op de weg achter de bus en werden we gelijk weer aangevallen door opdringerige indiers. Wow, hier zullen we echt weer aan gaan moeten wennen.... Vanaf siliguri namen we een jeep die er 3 uur over deed om ons naar darjeeling te brengen, het theegebied ver bovenin de heuvels. Half 5 kwamen we pas aan en we hebben een hele tijd rond lopen zoeken naar een hotel. Alles is hier nogal prijzig... Na een uur rondlopen, hebben we genoegen genomen met een shitty kamer voor een normale prijs. Na het avondeten zijn we vrijwel gelijk ons bed ingedoken.
Nou, de volgende ochtend zijn we gelijk van hotel gewisseld. Toch maar iets meer betalen dan voor een beter matras en een warme douche. Achteraf deed het warme water het natuurlijk maar voor 30 seconden. Echt balen, want het weer was ook nog eens super koud. Normaal gesproken heb je hier een prachtig uitzicht en kan je op heldere dagen de mount everest zien. Nu was het super koud, met totaal geen uitzicht en we zaten bijna de hele tijd tussen de wolken. Vandaag wilden we het klooster bezoeken, maar iedereen stuurde ons andere kanten op en op een gegeven moment gaven we op. We zijn maar begonnen aan onze planning voor zuid india en lagen weer vroeg onder de dekens. Wel werd er op onze deur geklopt om een warme kruik te brengen wat dan weer wel een aangename verrassing was.
Vandaag hadden we echt een “ik haat india” dag. 2015 begon toch al niet zo lekker, wetend dat we nepal moesten verlaten en het weer dat totaal niet meezat. In de ochtend zijn we naar het treinstation gelopen om een treinkaartje te regelen naar het zuiden. Online hadden we alle mogelijke routes en combinaties al opgeschreven. Bleek bijna alles al vol te zitten, sommige treinen tot aan maart! En dat terwijl er ongeveer 16.000 treinen per dag rijden. Er is hier in darjeeling blijkbaar maar 1 bedrijfje dat de luxere treinen mag boeken maarr toen we daar kwamen was deze man ook net even gaan ontbijten.... Net alsof dat de normaalste zaak van de wereld is als je nog maar net een uur open bent! De trein die we wilden was gewoon harstikke vol en de andere optie was niet helemaal waar we zin in hadden maar er zat niks anders op. Na 2 uur van bureau naar bureau gelopen te zijn hebben we een keus gemaakt. We nemen een 10 uur durende nachttrein naar kolkatta om daar vervolgens een nacht door te brengen voordat we er een 29 uur durende trein aanplakken naar bangelore. Die middag gingen we de theefabriek bezoeken maar ook hier hadden we pech. Alle machines lagen stil vanwege een vakantie en de vrouw die de theeproeverij doet is er iedere dag van het jaar, behalve vandaag... Af en toe is india echt onvoorstelbaar!
Toen we wakker werden scheen voor de verandering het zonnetje. Het was nog steeds niet heel erg helder, maar beter dan de afgelopen dagen. Na het ontbijt zouden we met de toy train meegaan, een oud stoomtreintje dat door de wolken rijd op het oudste spoor in de himalaya en vooruit moet worden gebrand door middel van kolen. We hebben een uur op ons ontbijt zitten wachten toen de tijd toch wel heel erg krap werd aangezien we ook nog tickets moesten kopen. Bij het treinstation bleek het treintje al vol te zitten. Wij balen natuurlijk, maar de laatste optie was om naar de station manager te gaan. En schattig dat wij zijn, kregen we gewoon nog een ticket! Helaas bleek de treinrit van 2 uurtjes een grote flop te zijn. Geen uitzicht, we reden achteruit langs de rotswand, er kwamen autos langs gereden, het treintje ging super langzaam, het was koud en toen ging het ook nog eens hagelen! Tsja, darjeeling zit ons niet echt mee, tijd om te vertrekken. Half 4 zijn we met de jeep terug naar siliguri gereden waar we in een restaurant hebben zitten wachten totdat we naar het station zouden gaan. 9 uur vertrok onze trein en we deelden onze “cabine” met 2 andere toeristen en een indische familie. Mirte schrok ontzettend van een kakkerlak die over de vloer kroop maar jammer genoeg kom je daar niet van onderuit in de treinen....
Rond 8 uur s ochtends kwamen we aan in kolkatta. Alle goedkope hotels leken weer vol te zitten en we hebben weer een uur rond lopen zoeken. Weer maar genoegen moeten nemen met een flut kamertje met krakkemikkige bedjes. We hebben hier maar 1 dag dus bijslapen zat er niet in. We zijn met de metro door de stad heen gegaan. We hebben onder andere het victoria memorial bezocht en een plein met koloniale gebouwen er rond. Het was grappig om te zien dat er hier nog heel veel oude autos rondrijden. Ik waande me een beetje in cuba maar omdat de meerderheid van de taxis hier geel is waanden we ons af en toe even in new york haha. Die avond hebben we ook onze heenvlucht naar sri lanka geboekt en het visum geregeld. Nu gaan we echt!!!
Om 11 uur vertrok onze langste treinrit voor dit land, 29 uur. Aangezien de sleeper class volzat hadden we tickets voor A3. Dit ziet er vanbinnen hetzelfde uit maar dan met airco, gordijntjes en lakens en een kussen. Allemaal net iets luxer dus. Bleken we ook nog eens eten in de trein te krijgen wat niemand ons verteld had. En dat was nou net het allerleukst aan deze rit. In het vliegtuig is dat ook, altijd spannend wat je te eten krijgt. Ondanks dat het allemaal curry was, was het wel goed. Na de lunch kregen we zelfs ijs en rond de namiddag een snack. Die 29 uur waren eigenlijk zo voorbij terwijl we er best wel erg tegenop zagen. We hadden ook leuke lokale mensen bij ons in de cabine waar we zelfs nog een rondje “mens erger je niet” mee gespeeld hebben. De 10e kwamen we om 16.00 uur aan op het station van bangelore.
We verbleven in een straat die gunstig gelegen is als je op doorreis bent. We zaten dus niet in het backpackerd gedeelte en dat was goed te merken. Er werd weer naar ons gekeken alsof ze nog nooit een blank persoon gezien hebben. Er is ook een opmerkelijk verschil in temperatuur, het is weer t-shirtjes weer! En daar zijn wij al heel blij mee, eindelijk van al die kou af. Het verschil met het noorden is gelijk in grote hoeveelheden te merken. Mensen belagen je niet de hele tijd, de vrouwen hebben kleurige sari’s aan met veelal bloemen in hun haar, er zijn palmbomen en alles oogt veel schoner. We zijn vandaag gelijk alvast maar een treinticket gaan boeken naar onze volgende bestemming. Uiteraard zat de trein alweer vol, maar we konden op een andere, die er dan weer wel 4 uur langer over deed omdat het een stoptrein was. We zijn naar MG road gegaan, waar heel veel luxe winkels zitten. Mirte heeft een sari kunnen scoren voor carnaval. We zijn gaan lunchen in een restaurant dat aangeraden staat in de lonely planet. Kwamen we daar, zat het vol met rijke indiers. Wat is het contrast toch groot. Vrouwen liepen er hier heel modern bij, mooi opgemaakt en hakjes aan terwijl er dan overal toch nog zoveel mensen bedelen en op straat leven.... Om 17.00 moesten ee uitchecken en onze trein ging pas om 21.00. Het blijkt dat dit de IT stad van het zuiden is maar nergens konden we wifi vinden om de tijd te doden. We werden naar een winkelcentrum gestuurd maar ook daar, zelfs bij KFC en starbucks geen internet te vinden. We lijken hier in het zuiden wel meer geluk te hebben met de treinen want hij kwam op tijd aan, veel te vroeg zelfs. Maar omdat hij zo vroeg aankwam dachten wij dat het misschien niet onze trein was. Er stond ook niks in het engels. Konden we ook nog niet onze wagon vinden. Na heel wat stressen bleek het toch onze trein te zijn. Op voor een volgende 14 uur durende rit!
Rond een uurtje of 12 kwamen we aan in hospet, het dichtsbijzijnde station van hampi. Vanaf hier was het nog een half uurtje met de tuk-tuk naar het dorpje. Super schattig, het heeft echt maar 6 straten ofzo en is gelegen tussen ruines en grote rotsblokken. Ik kreeg een beetje het gevoel alsof we in jurassic park beland waren. S middags hebben we een beetje rondgelopen, genoten van het zonnetje en geskyped met het thuisfront. Moesten toch even bijkomen van al die nachttreinen achter elkaar dus hebben we vrij weinig gedaan.
De volgende dag weer maar gelijk alles geregeld om op de volgende bestemming te kunnen komen. Het is echt super heet hier en we kunnen echt goed merken dat we daaraan moeten wennen. S middags hebben we een rondje gewandeld langs een aantal ruines. Ze liggen echt overal verspreid. Maar zelfs een stukje lopen koste al teveel moeite. Het is ook nooit goed he haha. Het is dan weer wel heerlijk dat je s avonds gewoon lekker buiten kunt zitten, op een dakterrasje met een lekkere maaltijd.
Alweer de laatste dag hier in hampi. We wilden vandaag de andere kant van het dorpje bezoeken en dit gingen we op de fiets doen. Gewoon lekker op het gemakje en gelukkig was het niet heuvelachtig. We zijn langs verschillende ruines gefietst en hebben het vroegere koninkrijk bezocht. Toch is het moeilijk voor te stellen hoe het er dan vroeger uit heeft gezien. Onderweg kwamen we 2 andere nederlanders tegen die verder met ons mee zijn gegaan. Met hun hebben we s avonds ook een hapje gegeten. En toen konden we alweer naar het station. 22.00 ging de trein naar mysore. Ietsjes te laat maar daar konden we ons niet echt druk over maken. We hadden om bedden gevraagd die verticaal met het gangpad meelopen omdat dat er maar 2 zijn in plaats van 3. Kan je zitten of slapen wanneer je zelf wilt. Bleken deze bedden bijna de helft korter te zijn dan de normale, balen! Een aangename nacht was het dus zeker niet.
Ondertussen hebben we mysore alweer achter de rug en zitten we in de provincie kerala. Maar hierover meer in de volgende update!
Wat een land, wat een afstanden, wat een reizigers. Jullie moeten wel moe zijn van dat reizen en weinig slapen. Het is maar goed dat jullie doorzetters zijn en de moed er in houden. Misschien is het een idee om die sari's daar maar te gaan dragen, dan worden jullie niet zo bekeken. Ze staan jullie goed, maar met carnaval lijkt me dat toch niet zo gemakkelijk.
Geniet nog een weekje in India en dan op naar Sri Lanka. Lekker uitrusten op het strand.
Wij zien nu wekelijks een stukje op tv van Sri Lanka want de Mol speelt zich daar af. Ik denk dat het jullie daar wel zal bevallen. Veel liefs
Nou jullie hebben weer zat gezien, beleefd en meegemaakt zeg. Dat van die sari's is wel een strak plan van Jacqueline, werkt vast wel en staat jullie beeldig!! Is maar goed dat dat niet echt was van Jurassic Park, als Mirte al van een kakkerlak schrikt haha!! Jullie gaan bijna India verlaten, wat gaat het snel eeh! Wel heerlijk dat de temperatuur lekker is...kunnen jullie alvast een beetje wennen! Geniet ze nog meiden en Take care XXX
Weer een mooi verhaal Maris, en inderdaad die sari staat je goed. xxx en nog veel plezier samen.
Wat weer een story Maris en een beleving maken jullie mee meid, heel apart hoor. En dan steeds maar die siësta...daar kunnen wij niet aan mee hè..dat is gewoon hurry op hier...maar geniet er nog van dames, succes en pas op elkaar..xx Carla
Leuk verhaal weer Maris. Het klinkt allemaal wel lekker Indisch, drukte, treinen die vol zitten, mensen die afwezig zijn in winkels. Soms om gek van te worden maar ook wel weer gaaf. Achteraf ben je blij dat je bent geweest! 29 uur in een trein poehh! Gelukkig viel het uiteindelijk mee, is wel vaak zo als je er tegenop ziet. Met eten en lekkerdere bedden kom je de tijd wel door! Super leuk Sri Lanka, inderdaad wie is de mol speelt zich daar af. Het ziet er mooi uit daar. Ben benieuwd naar je verhalen. Geniet er in ieder geval van, wat gaat de tijd toch snel... Voor je het weet... Nee, ik zeg het niet! Daar wil jevast nog niet aan de ken hihi. XXX
Wat een verhaal weer! En jeetje mina wat een trein ritten.. kan bijna niet geloven dat die afstanden zover zijn. Nog fftjes en dan gaan jullie lekked naar Sri Lanka, hoop dat jullie het daar weer beter naar jullie zin hebben als in India, klinkt toch allemaal zo chaotisch daar haha. Geniet er nog van, en vergeet niet om het zonnetje mee terug te nemen want hier is het maar frisjes! ( ps. Een puppy ipv t zonnetje mag ook haha )
Dikke kus xxxxxx